Conclusie

Proefliggen geeft geen juist oordeel, zeker niet na een dagje shoppen en even een bed in een winkel uitproberen. Onze hersenen zijn niet in staat om in een aantal seconden (8) een gefundeerd oordeel te vormen in een winkel. Ons lichaam doet er gemiddeld zes weken over om aan een bed te wennen. Dus zelfs na een paar weken proefliggen loopt u nog steeds een groot risico dat u er na verloop van tijd achter komt dat het aangeschafte bed toch niet het gewenste resultaat levert. Een omruilgarantie lijkt prachtig, maar waarvoor moet u omruilen?

Bij profielmeting gaat men bij beide beschreven methoden uit van een zogenaamde ideale – lees kaarsrechte – stand van de wervelkolom en dat de linker- en rechterlichaamshelft gelijk zijn. Dit een geen juiste manier van meten omdat praktisch niemand een rechte wervelkolom heeft en zeker niet links en rechts gelijk is. Bij de eerste beschreven methode komt het voor de matraskeuze toch weer aan op proefliggen. Bij de tweede methode wordt u niet liggend op een combinatie gemeten en doet men aannames die discutabel zijn. In beide gevallen is op slechts een bepaald type bed/merk gebaseerd en derhalve een bijzonder subjectieve test.

Bij drukmeting wordt gestreefd naar een zo gelijk mogelijke verdeling van de druk. Echter de bouw van de mens is zodanig, dat het gewicht op elke plaats van het lichaam ongelijk is. Om op elke plaats van het lichaam de juiste ondersteuning te bieden moet de druk juist niet verdeeld worden, maar precies op de eigen persoonlijke bouw gebaseerd zijn. Dus niet verdelen maar de juiste dosering bieden. Een drukmeting is derhalve niet zinvol.

De spierspanningsmeting is de meest betrouwbare en objectieve methode omdat hier de persoon zelf centraal staat waar een goed passend bed bij gezocht wordt. Doordat de meting op verschillende bedden (boxspring, lattenbodem of schotelbodem) met allerlei soorten matrassen (pocketvering, natuurlatex, enz.) toegepast kan worden wordt hiermee de grootst mogelijke objectiviteit bereikt. Op eenvoudige wijze worden de lange rugspieren op spieractiviteit gemeten (lage spieractiviteit houdt in weinig elektriciteitaanmaak, dus weinig aanmaak van melkzuur). De Back-Up beddenspecialisten zijn de enige die deze spierspanningsmeting verrichten.

Tot slot nog dit:
Een perfecte horizontale stand van de wervelkolom bij zijligging – zoals de vele folders van de fabrikanten van slaapsystemen voorspellen cq wensen- zal echter nooit bereikt worden. Een rechte stand van de wervelkolom (ruggengraat) is niet waar naar gestreefd moet worden, als die er van nature niet is. Bovendien kan een kromming van de wervelkolom niet aan de buitenkant worden waargenomen. Ook het vaak gehoorde argument, dat lichaamsgewicht zeer bepalend is voor de hardheid van de matras is een verkeerde aanname. Immers het gewicht, zelfs in combinatie met de lichaamslengte, is niet te vertalen naar de specifieke hardheid van een matras die vaak uit verschillende zones met onderscheiden hardheden is opgebouwd. En ook maakt het een groot verschil op welke ondergrond de matras wordt gelegd. Uitkomsten van metingen met spierspanningsmeting over een grote reeks van jaren gaf aan, dat doorgaans zwaardere personen een soepeler matras nodig hadden.

Klik voor meer info of kijk naar de meest gestelde vragen!
ornament

Goede rust is belangrijk!

Logo Stichting voorlichting slaapcomfort